A Focus Audit Kft. blogbejegyzésben a könyvvizsgálat kapcsán nyújt segítséget az érintetteknek. A könyvvizsgáló választása nehéz feladat, különösen külföldi tulajdonú társaságok esetében. Hogy mik a különbségek külföldi tulajdon esetén, hogy mi szükséges a sikeres döntéshez megtudhatjuk a bejegyzésből. A Focus Audit Kft. Külföldi tulajdonú társaságok könyvvizsgálata című cikkéből szemezgettünk.

KÜLFÖLDI TULAJDONÚ TÁRSASÁGOK AZ ALÁBBI ESETEKBEN IGÉNYLIK LEGGYAKRABBAN EGY KOMPETENS MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓ TÁRSASÁG SZAKÉRTELMÉT:
Külföldi tulajdonú társaságok hazai leányvállalatai gyakran készítenek a tulajdonos számára olyan beszámolót a magyar számviteli törvény alapján készült beszámolóból, amely a tulajdonos által meghatározott sémában kerül bemutatásra. Ebben az esetben a magyar beszámoló számait át kell forgatni a tulajdonos által kívánt formátumba. Mindez szakértelmet és tapasztalatot is igényel. A könyvvizsgálónak ezért értenie kell a nemzetközi számvitelhez is, vagyis kell hogy legyen IFRS minősítése és jelentős – jó esetben adott iparági – tapasztalata.
Az átforgatás és a módosító tételek áttekintése mellett tapasztalt kollégáink a módosító tételek kidolgozásában is segítenek Önnek. A fentieken túl jelentős tapasztalatunk van külföldi tulajdonú társaságok anyavállalati jelentéscsomagjainak, IFRS, US GAAP vagy más helyi számviteli előírásoknak megfelelő jelentéscsomagjainak elkészítésében, és áttekintő könyvvizsgálatok, átvilágítások, review-k lebonyolításában.
A külföldi tulajdonú társaság gyakran készít konszolidált beszámolót, ebben az esetben pedig a csoport könyvvizsgálója ún. audit instrukciót ad a magyar leányvállalat könyvvizsgálójának, hogy hogyan végezze el a helyi auditot. Amennyiben a csoport könyvvizsgálója a csoport szempontjából jelentősnek ítéli a magyar leányvállalatot, akkor elvárhatja, hogy a konszolidált beszámoló könyvvizsgálatát a leányvállalat könyvvizsgálója támogassa.
A csoport könyvvizsgálója sok esetben multinacionális könyvvizsgáló vállalat. A csoportauditor adott esetben saját magyar leánycégével, partnerével szeretne e munka során együttműködni, de ez nem lehet előírás egyetlen magyar leányvállalat számára sem. Sokrétű tapasztalataink révén eddig minden esetben jól működtünk együtt a külföldi csoportauditorral, azok pozitív visszajelzései mellett dolgozunk. Az audit instrukció részeként a helyi auditor számos riportot készít a csoportauditor számára a helyi cégről, és annak auditjáról, így nagyon fontos a nemzetközi számviteli tudás és engedély, valamint a nyelvtudás.

A teljes blogbejegyzés elolvasható a Focus Audit Kft. weboldalán. Könyvvizsgálat, audit, adótanácsadás, IFRS tanácsadás – www.focusaudit.hu