Ha fáj a bölcsességfog – tömés vagy eltávolítás?

A bölcsességfogakat az elhelyezkedésükből kifolyólag sokkal nehezebb tisztán tartani, mint azokat, melyek előrébb helyezkednek el a szájüregben. Ebből kifolyólag sokkal inkább ki vannak téve a fogszuvasodás, foglyukadás, foggyulladás veszélyének. Adott esetben csak a bölcsességfog eltávolítás nyújthat megoldást a problémára, de az is előfordulhat, hogy a fogtöméssel még megmenthetővé válik a fog. Ez elsősorban annak függvénye, hogy a beteg terület mennyire van rossz állapotban.

Bölcsességfog tömés

Amennyiben a szájsebészet Győr városában kerül felkeresésre, akkor jó esély van rá, hogy a szakemberek a bölcsességfoggal kapcsolatos beavatkozásokat is el tudják végezni. Amennyiben a doktor azt állapítja meg a röntgenfelvételről, hogy a bölcsességfogban lyuk található, de annak mélysége, nagysága nem indokolja a teljes fogeltávolítást, akkor egy egyszerű fogtömést javasol a probléma megoldására. Egy ugyanúgy zajlik, mint a többi fog esetében: a doktor helyi érzéstelenítést alkalmaz, eltávolítja a sérült fogmaradványokat, majd pedig a fog színéhez passzoló tömítőanyaggal betömi a lyukat.

Bölcsességfog eltávolítás

Meglepő, de tény, hogy a bölcsességfogainkra alapvetően nincs szükségünk, hiszen sem a beszéd, sem pedig a rágás folyamatában nem vesznek részt. Éppen ezért – a páciensek nagy meglepetésére – a szakemberek akkor is fel szokták ajánlani a fogeltávolítás lehetőségét, ha a lyuk nem olyan nagy, hogy az indokolttá tenné a fog kihúzását. Persze az is könnyen előfordulhat, hogy a bölcsességfog nagyon rossz állapotba kerül, és a páciens jobban jár, ha végérvényesen megszabadul tőle. Ezek a lehetőségek természetesen akkor is elérhetők, ha a szájsebészet Győr városában található, és a helyi szakemberek végzik el a fogászati kezelést.