Az öntöző márkája, típusa bizonyos szempontból életbevágóan fontos témakör ebben a szakmában. Igazából Magyarországon a rendszerváltás után pár évvel kezdtek el megjelenni az első öntözők, és akkor még nagyjából egy cég termékei voltak elérhetők a piacon. Ez a cég leginkább hobby, vagyis barkács szintű alkatrészeket adott el, és ezekkel komoly gondok voltak akkoriban. Aztán később megjelentek más képviseletek is, ezért az öntöző kivitelezők ma szinte mind valamelyik amerikai cég termékeivel dolgoznak, melyek professzionális termékeket árulnak, és anyagukat, műszaki megoldásaikat, rendszereiket tekintve ipari minőségűek még akkor is, sok éves használatra vannak kitalálva, tervezve és gyártva, ha csupán házikerti kategóriának szánják.

Ezek a márkák a teljesség igénye nélkül: Toro, Rain Bird, Hunter, K-Rain, és vannak még más cégek is. Ezek az amerikai anyacégek folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek lépést tartani a piac igényeivel, innovatív megoldásaik újra meg újra előtörnek a semmiből, megjelennek és átformálják a szakma arculatát. Az öntöző működés közbeni hatékonysága, a takarékos öntöző, a gazdaságosabb öntöző, mind mind arra való törekvések, hogy az adott cég jobban érvényesüljön a felhasználók körében. De minthogy az öntöző felhasználója többnyire nem a végfelhasználó, kérem Önt, mint kerttulajdonost, annak kiválasztását, hogy hová milyen alkatrészt épít be, bízza a kivitelezőre, nem javasoljuk ezt helyette eldönteni, neki ugyanis szélesebb rálátása van a dologra.

Lehet egy öntöző telepítő elfogult vagy dolgozhat csak és kizárólag egyetlen cég anyagaival, esetleg többfélét is használhat, de valószínű, hogy többféle termékcsoporttal van tapasztalata, kipróbálta őket, mégis ő olyan tényezőkkel is számol, hogy vannak specifikus elemek, részek, amelyekben az egyik cég terméke jobb, mint a másiké. Mindazonáltal az is tény, hogy ezeknek a cégeknek van egy általánosabb híre, megítélése, hiszen a végfelhasználók körében is terjednek az információk. Viszont ne felejtse el, hogy lehet a szomszédjának egy adott márkájú öntöző a kertjében, ettől még egyáltalán nem kizárt, hogy egy másik márkával Önnek ugyanolyan vagy akár még jobb öntözője lesz.
A lényeg, hogy ne barkácsáruházas termék legyen, hanem igazi professzionális cég termékéből legyen összerakva. Azonban figyelembe kell venni még valamit. Az öntözőrendszer részeinek alapvető egységei, úgymond lényegi részei ugyan az Amerikából érkezett anyagokból állnak, mégis rengeteg olyan építőelem és alkatrész található benne, amelyeket a hazai piacon gyártottak és adtak el, és ezek legalább olyan nagy fontossággal bírnak, mint a fő elemek. Ugyanis ha ezekkel, a vezetékekkel, az idomokkal, a csövekkel baj van, akkor az ugyanolyan drága vagy akár még drágább javítási költséget is felemészthet, és bár a korrektebb öntöző telepítő venné a fáradtságot és elhárítaná a hibát, nem mindenki veszi ehhez a fáradtságot vagy vállalja ezt fel, és akkor a kerttulajdonosnak kell a zsebébe nyúlnia. Képzelje csak el, hogy a cső annyira gyatra minőségű, hogy a föld alatt, a víznyomástól kiugrik az idomokból, és emiatt fel kell ásni az egész kertet újra, fel kell szedni az egész öntözőt, és kicserélni a csőrendszert, mondjuk 100-200 méter hosszan. Rémálomként hangzik, igaz? Az is. Volt már ilyen nem is egyszer, és senkinek sem volt jó üzlet, csak a cső gyártójának, de ő már nincs a piaci résztvevők között, így nem vonható felelősségre.

Így tehát az öntöző minden részletének minősége fontos, mert az egész egy egységet alkot, és ahogy mondják: valami csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszem abban a valamiben.