Az, hogy a rosszul sikerül pálinkát tegyünk rá gyümölcságyra, mert akkor majd jó lesz, az egy téveszme!
Szigorúan véve az a pálinka nevezhető ágyas pálinkának, amelyet a pálinka gyümölcsével azonos gyümölcsön érleltek minimum 3 hónapig. A gyümölcságy lehet friss, vagy asztalt gyümölcs egyaránt, de tudni illik, hogy 100 liter pálinkához minimálisan 10 kilogramm friss, illetve 5 kilogramm aszalt gyümölcsöt kell adni a szabályok pontos betartása értelmében.
Az gyümölcságy természetesen többfajta gyümölcsöt is tartalmazhat, de abban az esetben a pálinka vegyes gyümölcs ágyas pálinkának nevezhető. Tehát, ha a sógor a disznóvágáson előveszi az aszalt szilván, barackon, meggyen, paszulyon ágyazott pálinkáját és bátorít az ágyas barackjának a megkóstolására, mostantól bártan javítsuk ki: „Ágyas vegyes az, te sógor!”
Itt a tavasz lehelete, lassan elérkezik a friss gyümölcsök ideje. Érdemes megfontolni, hogy a kamrában lapuló egy-egy palack a kedvenc pálinkáinkból megér-e némelyik egy ágyazást!
Készíthető ágyas pálinka friss illetve aszalt gyümölcsből egyaránt. Érdemes azonban megfontolni, hogy míg a friss gyümölcs üde gyümölcsösséggel és harsány savaival savasabbá teszi a pálinkát, a magas víztartalma miatt hígulni fog az alkohol, addig az aszalt gyümölcságytól édesebb, sötétebb színű ágyas pálinkát kapunk. Tény továbbá, hogy friss gyümölcsön ágyazott pálinkát csak akkor van módunk készíteni, amikor az adott gyümölcs érik, nagy szerencse azonban, hogy az aszalványok immáron egész évben a rendelkezésünkre állnak.
Hamarosan itt a gyümölcsszezon, az elsők között érik a meggy, engedjék meg, hogy példaként a meggypálinka friss gyümölccsel ágyazásának folyamatát megosszam önökkel, ahogy én tudom, ahogy én tanultam:
Elkészült a meggypálinka, amelynek pihentetésre van szüksége. A meggypálinkáról tudni kell, hogy jó cefrézés idején érdemes oxigént buborékoltatni hozzá a még jobb eredmény elérése érdekében. A meggypálinka azért is különleges a gyümölcspálinkáink közül, mert a pihentetés során összeáll, majd szétesik, összeáll, majd szétesik. Tehát nem kell kétségbe esni, ha néhány hónapos pihentetés után kóstolva nem teljes az összhang, mert a türelem és a további pihentetés meghozza a várva várt eredményt.
Nos tehát, kész a meggypálinka, és a meggy is érik:
• Magozzuk ki a friss meggyet, mossuk meg és válogassuk ki.
• Állítsuk be a meggypálinka alkoholfokát mondjuk 60% alkoholra.
• Adjunk friss meggyet a pálinkához (100 liter meggypálinkához 10 kg friss meggyágy dukál)
• Érleljük az ágyas pálinkát minimum 3 hónapig
• Préseljük ki
• Állítsuk be a kívánt alkoholfokot, szűrjük majd töltsük palackba az ágyas meggyet
• Egészségünkre!