Ha kertépítést tervez és szeretné, ha az gördülékenyen, minőségi alapanyagok felhasználásával, a megbeszélt időre készülne el, akkor Önnek nincs másra szüksége, mint egy korrekt szakemberre. Ez a kertépítés Alfája és Omegája!

Egy korrekt szakember pontosan tudja, hogy csak a legjobb minőséggel szabad dolgoznia, és tudja azt is, hogy csak a kiválóan elvégzett munka után nem lesz gondja. Mivel a kertépítés jelentős része élő kultúrából tevődik össze, ezért a legkisebb hanyagság is könnyen megbosszulhatja magát. Ha elő is fordult már vele ilyen, akkor pedig még inkább tudni fogja, hogy az éget. A megrendelő esetleges unszolása ellenére sem hajlandó erre a kompromisszumra a garancia teljeskörű elvállalása mellett. Van olyan kertépítő kolléga is, aki nem is hajlandó engedni a minőségi elképzeléseiből még a garanciavállalás felelőssége alól való mentesítés esetében sem. Én ezt maximálisan meg is értem.

Van olyan kertépítő kolléga, aki például automata öntözőrendszer beszerelése nélkül nem is vállalja el a kertépítést, de van olyan kolléga is, aki csak garanciát nem vállal rá. Egy frissen épített kert esetében a növények, valamit a több száz m2 gyepszőnyeg öntözése heteken keresztül egy ember teljes napi munkaráfordítását is igényelhetné. Ilyen körülmények között alig hihető az, hogy ez megtörténik. Nem a kerttulajdonos nemtörődömsége, vagy rosszindulata miatt, hanem azért mert ez szinte elképzelhetetlen. Az ilyen esetek szinte 100%-ban „sikítva” hívnak minket, hogy azonnal építsük be az automata öntözőrendszert. Egyébként gyakran a gyepszőnyeg ára meghaladja az öntözőrendszer árát, tehát nem csoda, hogy ezt a nem kis befektetést mindenki szeretné megvédeni, aki legalábbis elsőre megérti az öntözőrendszer abszolút fontosságát. Nélküle az egész kertépítés tönkremehet néhány kánikulai nap után.

Bár talán a jelentősége nem akkora, viszont anyagilag is jelentéktelen a kertépítés összes kiadása mellett a vakondháló és a beépítése. Rettenetesen bosszantó, amikor a friss füvesítés napi szintű tönkremenetelének a szemtanúja az ember. A garanciavállalásnak ugyan nem kritériuma, de azért erősen ajánlott a beépítése, már csak azért is, hogy nyugodtan aludhasson. Úgy gondolom, hogy a megfelelő műszaki tartalomnak a megértetése, elmagyarázása a teljes megértésig szintén egy olyan képesség, ami kiemel egy szakembert a többi közül.

Kérem gondolja át mindezt, ha kertépítést tervez, de mindenek előtt találjon egy korrekt kertépítő szakembert!